Noi interpretam legea

in favoarea dumneavoastra

Phone

+40 21 313 14 46

Dreptul achizitiilor publice are ca scop reglementarea procedurilor de achizitionare de bunuri, servicii sau lucrari de catre autoritatile publice. Aceste proceduri se articuleaza in jurul unor interese economice de anvergura si creeaza situatii juridice complexe. Contractele de achizitii publice sunt acele conventii incheiate intre o entitate publica (Stat, autoritate publica centrala sau locala, institutie publica)- autoritate contractanta- si o persoana juridica publica sau privata- operator economic- avand drept obiect executia de lucrari, furnizarea de produse sau prestarea de servicii. Perfectarea acestor contracte, finantate din fonduri publice, trebuie sa respecte in mod riguros normele legale nationale (O.U.G. nr. 34/2006, H.G. nr. 925/2006, H.G. nr. 921/2011, O.U.G. nr. 30/2006, etc.) cat si cele comunitare in materie de achizitii publice.

Societatea noastra de avocati experti in achizitii publice va ofera consultanta de specialitate in acest domeniu de importanta economica cruciala, de la publicarea primelor ordonante care reglementeaza acest domeniu. Astfel, asiguram sprijin juridic profesionist operatorilor economici interesati sa participe la licitatii publice, prin prestarea urmatoarelor servicii:intermedierea relatiilor cu autoritatile contractante, redactarea si negocierea contractelor de asociere cu alti participanti la procedura de achizitie publica, consultanta juridica la intocmirea ofertei de participare, redactarea contestatiilor la documentatia, desfasurarea sau rezultatul procedurii de achizitie publica, asistare si reprezentare in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor precum si in fata Curtilor de Apel competente pentru solutionarea litigiilor in materie de achizitii publice.

Infiintarea Departamentului de Drept Penal al Achizitiilor Publice a aparut din necesitatea de a asigura prestarea de servicii de consultanta, asistenta si reprezentare juridica persoanelor si entitatilor implicate in dosare penale constituite in legatura cu atribuirea si derularea contractelor de achizitie publica, inclusiv a contractelor finantate din fonduri europene.

Societatea de avocati Ceparu si Irimia detine competenta necesara pentru asistenta in dosare avand ca obiect urmatoarele infranctiuni specifice domeniului achizitiilor publice: darea si luarea de mita, traficul de influenta, conflictul de interese, primirea de foloase necuvenite, abuzul si neglijenta in serviciu contra intereselor persoanelor si contra intereselor publice, falsul in inscrisuri oficiale sau sub semnatura privata, falsul intelectual, uzul de fals, etc..

Prin intermediul echipei de avocati specializati, se asigura sprijinul juridic al clientilor, indiferent de calitatea acestora (martor, suspect, inculpat, etc.) in orice etapa a unui dosar penal de achizitii publice, incepand de la urmarirea penala (inclusiv in fata Directiei Nationale Anticoruptie) si pana la pronuntarea unei decizii judecatoresti definitive.

De asemenea, asiguram asistarea si reprezentarea clientilor in fata organismelor specializate in investigarea fraudelor si conflictului de interese in achizitiile publice: Agentia Nationala de Integritate, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Oficiul European de Lupta Antifrauda si Directia de Investigare a Fraudelor.

In cadrul SCPA Ceparu si Irimia am creat, de asemenea, Departamentul Nereguli si Corectii Fonduri Europene, departament specializat in analizarea neregulilor constatate de autoritatile de management si in contestarea corectiilor financiare. Acest departament asigura prestarea de servicii de consultanta, asistenta si reprezentare juridica entitatilor carora li s-au aplicat aceste masuri. Departamentul vizeaza atat corectiile aplicate contractelor de achizitie publica, contractelor finantate din fonduri europene dar si altor tipuri de finantari.

Prin intermediul echipei de avocati specializati,  se va asigura sprijinul juridic la contestarea proceselor verbale de constatare nereguli si/sau de aplicare corectii financiare, reprezentarea si asistenta in fata autoritatilor de management dar si a instantelor de judecata, atunci cand este cazul.

De asemenea, in cazuri complexe, Departamentul Nereguli si Corectii Fonduri Europene in colaborare cu Departamentul de Drept Penal al Achizitiilor Publice asigura asistarea si reprezentarea clientilor in fata organismelor specializate in investigarea fraudelor si conflictului de interese in achizitiile publice: Agentia Nationala de Integritate, Departamentul pentru Lupta Antifrauda, Oficiul European de Lupta Antifrauda si Directia de Investigare a Fraudelor.

In anul 2008 am pus bazele primei comunitati virtuale a specialistilor in achizitii publice, avocat-achizitii.com, care are in prezent peste 5000 de accesari lunare. Va invitam sa accesati Blogul avocatilor experti in achizitii publice.